fredag 12 oktober 2007

Ungdomsvåldet

Dagens vilda protester mot ungdomsvåldet kommer inte att leda till något konstruktivt. De kommer nämligen bara att medföra att alla deltagare (aktiva och passiva) fokuserar på just våldet i sig. 

Tyvärr leder det förmodligen bara till att bråkmakarna sluter sig samman i sina egna grupper. Hatet, utanförskapet och gängsammanhållningen förstärks och istället för att trappas ner, så kommer med all sannolikhet våldet att trappas upp. 

Vill vi få bort våldet, så måste vi iställer fokusera allt på våldets motsats, dvs. ömhet, ödmjukhet, vänlighet, kamratskap, solidaritet, kärlek... Livets goda sidor. 

Blommor i gevärspipor, demonstrativt kramande, och andra små påhittade tecken på vänlighet blir tyvärr också oftast missriktade. De upplevs sällan som meningsfulla. 

Däremot brukar ett verkligt lyssnande istället för förmanande, ärliga försök till förståelse, känslor av att bli verkligt "omfamnad" av den stora massan och av enskilda få den effekt som alla egentligen är ute efter - en värld full av kärlek och livets goda istället för en som är full av hat och våld och ondska.

Björn Solum

Inga kommentarer: