tisdag 8 januari 2013

Andas bör du, annars....


Syresättningen av organismen glöms ofta bort när det talas om ämnesomsättningen i kroppen. Detta trots att syre är en av förutsättningarna för att livet, så som vi känner det, överhuvudtaget skall kunna existera. Utan syre dör Du. Omvänt gäller att ju bättre Du tillgodoser kroppens behov av syre – desto bättre fungerar Du.
Och ju bättre Du fungerar – desto bättre presterar Du.
Den här artikeln handlar om en del av träningen, som ofta glöms bort – men som borde vara en självklar del av all träning – nämligen andningen.

Att träna andning handlar i huvudsak om två saker. Dels att varje dag – åtminstone vid ett tillfälle – se till att lungorna fylls till bredden med frisk luft. Dels handlar det om att lära sig att andas på rätt sätt.
Den tid, som Du behöver lägga ner på att medvetet träna andningen är mycket kortare än Du tror. Det handlar om några få minuter varje dag.
Jag kan garantera att det kommer att vara mödan värt. Alla som påbörjar den här typen av träning märker praktiskt taget omedelbart de positiva effekter på den totala prestationsförmågan, som deb här träningen ger.

De effekter som Du kan förvänta Dig är framförallt:

  • Du känner Dig piggare och mer alert.
  • Du blir klarare i tankarna.
  • Du kommer på sikt att märka att lungvolymen ökar.
  • Du kommer att undra varför Du inte har gjort det här tidigare.

Genomför Du dessutom en djupandningsövning innan träningspasset, så kommer Du att märka att träningen går mycket bättre – oavsett om Du tränar styrka eller kondition.

Här nedan får Du först lära Dig litet om vad som Du bör tänka på för att andas på rätt sätt. Sist i artikeln får Du sen lära Dig en andningsövning, som är enkel att genomföra OCH effektiv för att förbättra syresättningen i kroppen.



  1. Grunden för en ändamålsenlig andning är magandningen.
Att låta inandningsluften gå hela vägen djupt ner i lungorna borgar för en bättre syresättning av blodet och därmed av hela kroppen. Detta beroende på att upp till 10 gånger mera blod kommer i kontakt med syret när Du andas på det här sättet. Att andas med magen innebär att när vi andas in så åker magen ut och blir spänd och när vi andas ut så plattas magen ut och blir mjuk och avslappnad. Det kan för många kännas litet ovant att andas på det här sättet men övning kommer att ge färdighet. All träning borde innehålla mycket andningsövningar, då en förbättrad andning omedelbart förbättrar Din totala prestationsförmåga.

  1. Använd näsan när Du andas. Den är till för det.
Näsan har många funktioner. Vad många inte tänker på är att den har en både luftrenande och luftvärmande funktion. Inne i näsan finns flera luftreningsfilter och värmeväxlare. Använd näsan när Du andas, både vid in- och utandning. Den är till för det.

  1. Håll näsan ren, så slaggar den inte igen.
Att regelbundet (LÄS varje dag) blåsa ren näsan borde vara en självklarhet.
Gör så här:
Ta litet vatten i handen och sug upp det med näsan. Blås sedan ut allt vad Du orkar i tvättfatet. Upprepa några gånger.
Jag garanterar att Du kommer att bli överraskad. Inte minst över resultatet vad det gäller att hålla näsan öppen.

4.       Djupandning är avslappnande.
När Du andas djupt med magen. Lägg märke till den spänningsskillnad, som uppstår när Du andas in (spänning) och när Du andas ut (avslappning). Detta förhållande kan Du utnyttja när Du t.ex. tillfälligtvis känner Dig uppjagad. Ta några riktigt djupa andetag med magen och lägg märke till hur Du för varje gång, som Du andas ut ordentligt, kan känna hur Du blir mer och mer avslappnad.

5.       Huden andas också.
En liten, men definitivt inte obetydlig, del av andningen sker genom huden. Att varje dag hålla huden ren och att varje dag låta HELA huden luftas ordentligt befrämjar denna del av andningen.




ANDNINGSÖVNING

Övningen kan genomföras stående, sittande eller liggande.

1.       Andas in genom näsan. Låt luften gå ända ner i magen. Se till att fylla lungorna så mycket det någonsin går.
2.       Håll andan under fem sekunder. ( Detta är viktigt då detta ger litet extra tid för det gasutbyte som sker i lungorna – syre tillförs och koldioxid avges)
3.       Släpp sedan ut ALL luft. Se till så att lugorna töms helt.
4.       Upprepa 10-15 gånger.
5.       Fortsätt med Dina sysslor, träning eller annat.


Övningen ger alldeles utmärkta resultat om den genomförs en gång per dag. Dock kan Du, om Du vill, upprepa den vid flera tillfällen under dagen.

Lycka till !

Inga kommentarer: