onsdag 4 februari 2015

Stå emot vinterdeppen.

Så här mitt i vintermörkret och vinterkylan känns det långt till vår, sommar, ljus och värme. För många är det en tung tid. För andra ännu tyngre. Det finns mycket du kan göra själv för att hålla humöret uppe. Här kommer några tips från Expressens hälsosidor.

Får vinterkylan och mörkret dig att deppa?

Lider du av januari-blues? Känner du dig deppig och nedstämd såhär års?
Lugn, här är 11 knep som hjälper dig att övervinna deppigheten och börja se livet från den ljusa sidan igen.
ANNONS:
Mörkret och kylan gör att många drabbas av en känsla av nedstämdhet i januari. Det ekonomiska bakslaget efter julens utgifter gör inte saken bättre. Men det finns sätt att komma runt den tillfälliga depressionen och göra årets första månad betydligt ljusare, skriver Daily Mail.

Här är 11 sätt som hjälper dig att bli gladare:


1. Vakna mjukt på morgonen
Skippa den vildsint tjutande väckarklockan och ladda ner appen "Sleep cycle" i stället. Den låter dig somna till ljudet av vågskvalp och väcker dig när du är i din lättaste sömnfas då det är behagligare att vakna.

2. Boosta dig med ljus
Bristen på solljus påverkar vår dygnsrytm och den inre kroppsklockan. Vi känner oss slöa under dagen, sover dåligt på natten och äter för mycket. Tänk på att försöka sitta vid fönstret och gå ut en stund under ljusare dagar.

3. Lyssna på sorgliga låtar
Trodde du att glad musik motverkade deppighet? Då får du tänka om. Japanska forskare menar att det i stället är den sorgsna musiken som gör oss gladare och lugnare, genom att den hjälper oss att uttrycka hur vi känner.

4. Ta tepauser
Ta en paus och drick en kopp te. Enligt tyska forskare gör tepauser oss på bättre humör och ökar kreativiteten. Te innehåller aminosyran teanin, som verkar avkopplande. Den som dricker te fyra gånger om dagen har också lägre nivåer av stresshormonet kortisol.

5. Stå på huvudet
Var det länge sedan du stod på huvudet? Då är det dags att prova igen. När blodet rusar ner i huvudet boostar det energinivån och förbättrar koncentrationen. Produktionen av kortisol minskar, vilket gör dig mindre stressad och på längre sikt kan motverka depression.


6. Gummiband kring armleden
Gör dig av med dåliga vanor. Ett knep du kan använda är att ha ett gummiband kring handleden. När du kommer på dig själv med en ovana drar du i bandet och släpper. Poängen är att du ska koppla ihop den dåliga vanan med en negativ känsla så att du slutar med den.

7. Stå upp oftare
En stor mängd forskning visar att vårt stillasittande är den nya rökningen. Att sitta ner i timtal ökar bland annat risken att drabbas av diabetes, hjärtsjukdomar och fetma. Investera i ett höj- och sänkbart skrivbord för att få förbättrad koncentration, energi, hållning och ett bättre humör.

8. Ät råchoklad
Råchoklad innehåller varken mejeriprodukter, socker eller tillsatser, utan är kakao i sin renaste form. Kakao är bland annat rikt på antioxidanter, magnesium, järn, zink, och C-vitamin - vilket stärker immunförsvaret. Dessutom innehåller det aminosyran tryptofan, som påverkar vår sinnesstämning på samma sätt som kärlek gör.

9. Träna i en minut
Ett tips för att lyckas upprätthålla en god träningsvana är att ställa realistiska mål. Om du börjar med att få in vanan att träna i en minut kommer du bli peppad när du lyckas, i stället för att ge upp om målen är för högt ställda. Många trappar sedan upp sin träning av bara farten.

10. Andas ut
Vill du bli mindre orolig och sova bättre? Då är mindfulness-meditation något för dig. Sätt dig i tystnad och ta djupa andetag för att komma ner i varv, minska stressen och bli av med negativa tankar. Gör det på egen hand eller ladda ner en app, exempelvis "Headspace", för att bli guidad.

11. Skriv tackmejl
Visa de du tycker om vad de betyder för dig. Ett sätt är att skriva tackmejl till de som har påverkat ditt liv positivt och berätta vad de har betytt för dig. En studie visar att de som skrev tackbrev sedan kände sig lyckliga i flera veckor efteråt.
ÅRSTIDSBUNDEN DEPRESSION
Årstidsbunden depression innebär att man drabbas av depressiva besvär i samband med årstidsväxlingar. Årstidsbunden depression är vanligast under senhösten och vintern men förekommer även under sommarhalvåret. Ett påtagligt inslag vid årstidsbunden depression under höst och vinter är extrem trötthet trots att man sover mer än vanligt.
Ofta har man också ett ökat sug efter kolhydratet, särskilt socker vilket kan leda till viktuppgång.

Symtom vid årstidsbunden depression

Vid årstidsbunden depression under höst och vinter är ett utmärkande drag att man sover mer än vanligt. Trots detta upplever man en extrem trötthet. Dessutom ökar suget efter kolhydrater och sötsaker, och man går ofta upp i vikt. Dessa besvär finns inte vid årstidsrelaterade besvär sommartid.

I övrigt skiljer sig inte årstidsbunden depression särskilt mycket från andra depressionstillstånd. Typiska symtom är nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, brist på intresse även för sådant som man tidigare tyckte om att göra samt minskad förmåga att uppleva glädje. Arbetsförmågan minskar i varierande grad.

Källa: 1177.se

Inga kommentarer: