söndag 23 december 2012

Bra tips inför julen.

I Aftonbladet hittar jag ett bra tips för att hålla blodsocker och blodfettnivåerna under kontroll.
Ett eget tips relaterat till det här kan vara att ta så pass litet på tallriken under varje runda runt julbordet att du tvingas till många "bensträckare"....



Stå upp – så orkar du med julbordet


En bensträckare sänker både blodsockret och blodfetterna

Knepet som hjälperDen feta och sockerrika julmaten ger inte bara oönskad bukfetma, utan även höga blodfetter och högt blodsocker. Professor Mai-Lis Hellenius råder oss att välja rätt mat på julbordet – och ta en bensträckare på minst två minuter var tjugonde minut.Foto: INGVAR KARMHED/SVD/SCANPIX  Knepet som hjälperDen feta och sockerrika julmaten ger inte bara oönskad bukfetma, utan även höga blodfetter och högt blodsocker. Professor Mai-Lis Hellenius råder oss att välja rätt mat på julbordet – och ta en bensträckare på minst två minuter var tjugonde minut.Foto: INGVAR KARMHED/SVD/SCANPIX
Ätit för onyttigt?
Det finns en snabb och enkel genväg till sundare hälsa, visar nu en ny ­studie från Australien.
– Sitt inte still hela ­tiden i jul. Utan ta en bensträckare var tjugonde minut. Det sänker blodsockret till under nor­mala nivåer, säger professor Mai-Lis Hellenius.
Den feta och sockerrika kosten under julhelgerna innebär ökade hälsorisker. Men det finns ett jättebra knep för att sänka både blodsockret och blod­fetterna snabbt och lätt:
En bensträckare var ­tjugonde minut.
Det visar en studie från Australien som publice­rades i den amerikanska medicintidskriften Dia­betes Care i maj. Deltagarna var lite överviktiga män och kvinnor i medel­åldern. De fick äta en testmåltid med 75 gram ­socker och 50 gram fett. Och ­delades sedan in i tre ­grupper.

Häpnadsväckande

Den första gruppen fick sitta konstant stilla i fem timmar. Den andra gruppen fick resa på sig var ­tjugonde minut och ta en lättare bensträckare på två minuter. Den tredje gruppen fick ta en måttligt hård bensträckare. Resultatet var häpnadsväckande.
– När man tog en bensträckare var tjugonde ­minut kunde man kraftigt sänka blodsockret så att det kom ner under nor­mala nivåer. Det spelade ingen roll om det var en lätt eller hård bensträckare, säger Mai-Lis Hellenius, professor i hjärt-kärlsjukdom.
Blodsockret sjönk från sju mmol (millimol) per ­liter blod till fem.
– Det är en rätt rejäl sänkning bara av att sträcka på benen.

”Sitt inte i soffan”

Gränsen för högt blodsocker går vid sex mmol.
Även insulinnivåerna sjönk för dem som reste på sig.
Varför blir skillnaden i blodsocker så stor av en bensträckare?
– Så fort vi använder ­våra muskler så stimulerar vi upptaget av blodsocker i muskelcellerna där det ska vara.
Tidigare studier visar att även blodfetterna sjunker när du reser på dig en gång i halvtimmen och sträcker på benen. Det ­onda kolestrolet sjunker och det goda stiger.
– Så sitt inte still i soff­an, utan ta en bensträckare var tjugonde minut. Det kommer att ha stor effekt! säger Mai-Lis Hellenius.

Inga kommentarer: