onsdag 27 december 2017

Dags att göra bokslut.



Då min vän, så har det snart gått ett helt år igen. Ett år, som precis som alla andra år har haft ett innehåll. Drömmar och förhoppningar har infriats. Besvikelser och sorger har förmörkat tillvaron. Det har varit både plus och minus, lycka och olycka, sol och skugga, med- och motgång. Vardagen är full av kontraster. Och visst vore väl livet torftigt, om de inte fanns. För vad skulle solen egentligen vara utan skuggan eller regnet, eller lyckan utan olyckan för den delen... 
Du behöver kontrasterna för att kunna klargöra vad det egentligen är som Du vill. Du behöver motgångar för att lära mer om hur Du kan skapa ännu mera framgång. Och Du behöver mörkret för att kunna njuta ännu mer av ljuset.
Det återstår det bara några dagar av år 2019. Det är precis tillräckligt för att Du ska kunna förvandla just år 2019 till ett av Dina allra bästa år någonsin. 
Det är nämligen enklare än vad Du kanske tror!
Allt som Du behöver göra är att förvandla minus till plus...!

DAGS ATT GÖRA "BOKSLUT"!

Under året som gått, så har Du gjort många nya erfarenheter. Vissa av dem uppfattar Du som positiva och andra som negativa. Vissa känns det stimulerande att tänka på medan andra kanske Du helst vill sudda bort ur minnet. 
När Du bedömer året som helhet, så kommer Du att väga det positiva mot det negativa och beroende på vad som "väger tyngst", så uppfattar Du året som antingen positivt eller negativt. 
Just i år så få Du här en möjlighet att genomföra ett "personligt bokslut" för år 2019 som faktiskt inte bara kan göra just det här året till ett av Dina bästa någonsin, utan också kan skapa de bästa förutsättningar för att 2020 blir ännu bättre... 
Du kan göra det i 5 enkla steg. 
Bara gör det! 
Det kan visa sig vara Din bästa tidsinvestering någonsin...

Steg 1 - Sammanfatta året!
Det första steget när Du gör ett avslut är att göra en sammanfattning. 
Vad är det egentligen som har hänt under året som varit? 
Ta gärna ett papper och skriv ner en lång lista på viktiga händelser i Ditt liv under 2019. Gör i det här läget ingen skillnad på "positiva" eller "negativa" händelser. Konstatera bara vad som har hänt och att det som har hänt har berört Dig. Om listan har blivit väldigt lång, så stryk bort sådant som Du tycker har varit mindre viktiga händelser. Försök att reducera listan till högst 20 viktiga händelser.
Det som har hänt har hänt och så här i efterhand så är det inget, som Du kan göra för att det inte skulle ha hänt. Lika sant är att varje händelse har haft inflytande över Ditt liv. Nästa steg blir därför att fundera litet på vad de olika händelserna egentligen har inneburit för Dig.

Steg 2 - Klargör innebörden av det som hänt!
Nästa steg i Ditt årsavslut innebär att bestämma vad varje händelse i den första listan har inneburit för Dig. 
Fråga Dig själv:
På vilket sätt har den här händelsen påverkat mig och mitt liv? Skriv ner det som Du kommer fram till.

Steg 3 - Vad har varit positivt och vad har varit negativt?
Nu är det dags att göra en första bedömning av vad som har varit positivt och vad som har varit negativt. 
Sätt ett plustecken efter det som Du tycker har varit positivt och ett minustecken efter det som Du upplever som något negativt.

Steg 4 - Ta vara på det "negativa"!
Ta sedan vara på händelserna med minustecken och skriv ner dem på ett nytt papper. Det här papperet skall Du vara rädd om. Det är nämligen här, som Du har de största och bästa chanserna att hitta alla nya fantastiska möjligheter. Det finns nämligen inget mörker som inte också bär med sig ett ljus, inga misstag som Du inte kan lära något nytt av och inga ledsamheter som inte har fröet till något nytt och bättre inom sig.

Steg 5 - Ge den negativa händelsen en positiv innebörd!
"Det finns inget ont som inte har något gott med sig" - är en gammal sanning, som det finns all anledning att ta på allvar. Din nästa uppgift blir därför att försöka hitta "det goda" i de händelser, som Du upplever har haft en negativ innebörd för Dig och Ditt liv. Fråga Dig själv:
Vart har egentligen det här fört mig? Vad befriar den här händelsen mig trots allt ifrån? Vad har jag faktiskt ändå lärt mig av det här? Hur kan jag använda mig av det här för att gå vidare?
Ur svaren på de här frågorna, så kommer en ny innebörd att växa fram. Skriv ner den nya innebörden. 
Och det är här som rena rama miraklet kan ske. 
Det negativa kan förvandlas till något positivt. Och hela årsavslutet visar på bara positiva resultat. 
Du har sannerligen gjort Dig förtjänt av att fira framgångarna ordentligt i år.

Varma hälsningar och önskningar om att Du får ett Gott Slut på år 2019,
Björn Solum
______________________________________________________

Inga kommentarer: