fredag 5 januari 2018

Ta tjuren vid hornen!



TA TJUREN VID HORNEN - ELLER "VÅGA OCH VINN"!

"Take a chance! All life is a chance. The person who goes the furthest is generally the one who is willing to do and dare."Dale Carnegie
1888-1955, Author and Trainer
(Ta en chans! Hela livet är en chans. Den person som når längst är i allmänhet den som är villig att handla och tordas./Dale Carnegie,1888-1955, Författare och tränare)
__________________________________________

Ibland ställs vi inför situationer som vid en första anblick tycks vara som barriärer, mer svårforcerade än vad självaste Berlinmuren en gång var. Till skillnad mot Berlinmuren, så är våra egna "skräckens barriärer" i de flesta fall inget annat än bara tankekonstruktioner. Vi skrämmer upp oss själva genom att "måla f-n på väggen" redan innan. Och får på så sätt oss själva att tveka inför något som skulle kunna innebära ett avgörande genombrott. Vi målar upp en bild av ett tänkt nederlag och resignerar inför risken att "misslyckas". 
Men kan vi egentligen "misslyckas"? Vore det inte bättre att åtminstone göra ett allvarligt menat försök? Vore det inte bättre "med en sträng som brast, än att aldrig ha spänt en båge"? 

Visst behöver vi alla ta chanser ibland. Och vist kan det löna sig. Vad vi helt säkert vet är att om vi inte tar chansen, så missar vi också möjligheten.
Minns Du förresten hur det kändes när Du "tog tjuren vid hornen" senast? Ta en liten stund på Dig - för att minnas, alltså.

Mental styrketräning.
Att möta rädslan redan i farstun ger en känsla av styrka, av att vara en vinnare. Av att vara en handlingsmänniska. Det ger en känsla, som lever kvar även efteråt. Och som kan återupplivas - genom att minnas situationen.
När Du nu ändå är i farten - leta upp ännu en situation bland Dina forna minnen. Och sedan ännu en.
Att minnas forna segrar på det här viset kan göra att Du hittar tron på Dig själv igen. Och med den Din lust att ännu en gång "ta tjuren vid hornen".

Ditt inre samtal.
Du för ett tyst men evigt samtal med Dig själv - om Dig själv. Och det är i detta viskande samtal, som Du uttrycker om Du egentligen törs lita på Din förmåga eller inte. Det är här som det avgörs om Du kommer att "beträda arenan som en stolt matador" eller om Du kommer att gömma Dig i kulisserna.
I detta tysta, inre samtal spelar minnen från tidigare händelser en stor roll. Det är ur dessa händelser, som Du låter Din självbild växa fram. Tänker Du på Dig själv som en vinnare eller som en förlorare? Frågan kunde lika gärna skrivas: Minns Du Dina tidigare segrar eller Dina forna "förluster"?

Bli en "segersparare"!
Samla Dina segrar i en dagbok. Skriv ner dem och ta fram dem och minns dem. Skriv ner förlusterna också. Men se på dem som misstag och lär av dem. Och förvandla även dem till segrar.
Att inte ta tillvara dessa guldkorn i tillvaron är som att "sälja smöret och sedan KASTA bort pengarna". Se till att sätta in dem på ett växande segerkonto istället.

Här i Spanien har årets tjurfäktningssäsong ännu inte börjat. I livet i övrigt pågår säsongen ständigt. Jag önskar Dig ett fortsatt segertåg.
Du KAN. Och Du törs. Bara Du bestämmer Dig för det.
Varma hälsningar från
Björn Solum
________________________________________________________

Inga kommentarer: